4 manieren om als lesbisch stel je kinderwens te vervullen

Als jij en je vriendin of vrouw een kind willen, vraagt dat best wel wat soul searching en diepgaande gesprekken. Want dat doe je niet ‘ff’ met z’n tweeën. Gelukkig zijn er allerlei manieren om je kinderwens te vervullen, dus het is vooral goed overleggen over wat het beste bij jullie past. Omdat wij dit allemaal in begin 2017 hebben uitgezocht, delen we voor het gemak in een serie blogposts de vormen van ouderschap voor lesbische stellen. In dit vierde en laatste deel: Pleegouderschap.

Een kind een veilige plek bieden

Bij pleegzorg woont een kind tijdelijk bij andere ouders. Dit kan voor een korte of langere periode 7 dagen per week, maar bijvoorbeeld ook alleen de weekenden of vakantie. Pleegzorg kan om veel verschillende redenen worden ingezet. Bijvoorbeeld omdat de ouders de opvoeding (tijdelijk) niet (meer) aan kunnen. Het is dan voor het kind – en vaak ook voor de ouders – beter als het kind tijdelijk in een ander gezin woont, of af en toe bij een ander gezin logeert. Het doel is altijd om het kind een plek te bieden om veilig op te groeien. Het uitgangspunt is altijd dat de echte ouders in beeld blijven, dat er contact is met de echte ouders en dat zij uiteindelijk zelf de opvoeding weer op zich nemen.

Verschillende vormen van pleegouderschap

Er zijn drie vormen van pleegouderschap: kortdurend, langdurig en deeltijd. Kortdurend kun je denken aan een periode tot ongeveer een jaar, soms ook vanuit een crisissituatie (dat een kind acuut niet meer thuis kan wonen). In sommige situaties wordt duidelijk dat een kind niet meer terug kan naar de eigen ouders en dan kan een periode duren tot het kind volwassen is. Dan spreekt men over langdurige pleegzorg. Ook komt deeltijd pleegzorg veel voor. Dan verblijft een kind een aantal dagdelen of dagen bij een pleeggezin. Dit doen ze vaak om de thuissituatie te ontlasten of het kind een ‘pauze’ te gunnen en mee te laten draaien in een rustige, veilige en stabiele gezinssituatie.

Supergewone Mensen Gezocht

Het mooie is dat bijna iedereen pleegouder kan worden, ongeacht of je single bent of een relatie hebt en ook je seksuele geaardheid maakt niets uit. Zo voert de organisatie ‘Pleegzorg Nederland’ al jaren campagne met ‘Supergewone Mensen Gezocht’. Uiteraard worden jullie, jullie gezinssituatie en huishouden uitvoerig gescreend. De type pleegzorg en het pleegkind worden altijd gematcht bij wat bij jullie en jullie situatie past.

Waarop pleegouder worden?

Een belangrijk verschil met adoptie is dat het in principe nooit jullie kind wordt. Gevoelsmatig kan dit natuurlijk wel zo zijn, maar vrijwel altijd blijven de biologische ouders in beeld. Ook is het vaak niet de makkelijkste weg om te kiezen want je moet goed beseffen dat de meeste kinderen uit hele vervelende gezinssituaties komen dus al een flink ‘rugzakje’ hebben. Des te dankbaarder is het om een pleegouder te zijn, want je kunt écht het verschil maken voor deze kinderen.

Wij hebben ook een informatiepakket aangevraagd

Ook wij hebben pleegouderschap serieus overwogen en hebben alle informatiepakketten thuis liggen. Maar toegegeven, de wens naar een eigen kindje is nu te groot. Dus wij kiezen er eerst voor om onze wens te vervullen samen met papa’s (co-ouderschap). Maar dat sluit nooit uit dat wij ooit later als we ons eigen gezinnetje lekker op de rit hebben en nog veel meer liefde hebben te geven, alsnog pleegouderschap verder gaan onderzoeken. Wil jij hier ook alvast meer over weten? Bekijk dan eens https://www.supergewonemensengezocht.nl/ en https://pleegzorg.nl/.

 

Lees over alle andere opties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *