4 manieren om als lesbisch stel je kinderwens te vervullen

Baukje en ik trouwden in januari 2017. We sloten toen één deal (goed.. het huwelijk bestaat uit wel meer afspraken, maar toch): Als we getrouwd zijn, gaan we onze kinderwens verder onderzoeken. Met name Baukje was totaal nog niet aan kinderen toe. Maar ik zag nog wel wat jaartjes voorbijgaan voordat er koter(s) zouden rondkruipen, want even stoppen met de pil is niet genoeg. Het zou nog wel een jaartje duren voordat we een vorm zouden kunnen geven aan die wens (Gaan we adopteren? Zoeken we een donor?) en dan tel je er natuurlijk ook nog 9 maanden zwangerschap bij op. Dus de deal was gemaakt: we gaan die wens onderzoeken, dan zou er op z’n vroegst twee jaar later een kindje zijn.

Donor_meer dan gewenst

Toevallig was er de week direct na onze huwelijksreis een informatieavond in het COC in Rotterdam. Een vrij zeldzame aangelegenheid, dus we besloten er toch maar heen te gaan. Dit was wel héél snel. Maarja, die thuiswedstrijd konden we toch niet overslaan. Daar leerden we van een coach en notaris welke verschillende vormen van ouderschap er zijn voor ‘roze’ en single ouders. Het komt er op neer dat je als lesbisch stel nog flink wat te kiezen hebt. In een reeks van blogposts leggen we alle verschillende opties uit. Te beginnen met de donor!

Een onbekende donor

Een donor is veruit de meest bekende manier om als lesbisch stel je kinderwens te vervullen. Hoewel tegenwoordig in Nederland geen enkele donor nog écht blijvend onbekend is, noemen we dit voor het gemak toch maar even zo. Je kunt je in Nederland bij één van de verschillende spermabanken inschrijven. Hier zijn wachttijden voor, maar meestal heb je na zo’n half tot twee jaar een match met een onbekende donor. De match wordt overigens vaak door de spermabank op uiterlijke kenmerken gemaakt (lijkt de donor bijvoorbeeld een beetje op de tweede moeder?). En heel soms kun je ook wat wensen voor bijvoorbeeld haarkleur en oogkleur zelf doorgeven.

In Nederland nooit helemaal anoniem

Als het kind twaalf is kan het enkele gegevens over de donor opvragen en vanaf zijn/haar 16e zelfs persoonsgegevens van donor en dus echt ontdekken wie zijn/haar vader is. Omdat het dus in Nederland niet meer geheel anoniem is, is er ook een flink te kort aan donoren en lopen naar verwachting de wachttijden op. Wél is het dankzij de Nederlandse regelgeving zo goed gereguleerd, dat donoren bijvoorbeeld goed getest zijn en er niet zomaar nog 100 broertjes en zusjes kunnen rondlopen. Dat is dan weer een prettig gevoel.

Zaad uit Denemarken

Steeds meer vrouwen halen hun donorzaad uit het buitenland. Met name Denemarken is populair. Omdat er internationaal geen regelgeving over de bekendheid van de donor is, blijft een donor uit het buitenland altijd anoniem en zou je kind nooit te weten kunnen komen wie de biologische vader is.

 

Een bekende donor

Je kunt natuurlijk goed binnen je netwerk van familie en vrienden zoeken naar iemand die de ideale ‘vader’ van je kind kan zijn. Zo weet je goed wie de helft van de genen van jullie kindje ‘doneert’ en kan je je kind later voorstellen aan zijn/haar vader. Dit brengt natuurlijk ook uitdagingen met zich mee, want wie vraag je voor zoiets?! De rol die de donor in het leven van het kindje gaat spelen kunnen jullie dan onderling goed afspreken. Wordt het bijvoorbeeld een ‘suikeroom’ die eens per maand iets leuks met het kindje gaat doen? Of hebben jullie en de donor helemaal geen behoefte aan contact en is een kerstkaart met foto van het kind voldoende?

Goede afspraken

Dat zijn allerlei dingen die je met elkaar bespreekt. Ook is het niet gek om aan je donor te vragen naar ziekte in de familie en natuurlijk een recente SOA-test! Veel stellen overigens een donor-contract met elkaar op, om zo afspraken te maken over erkenning, contact, inspraak over de opvoeding, financiën etc. Want niemand zit te wachten op verrassingen en conflicten als het kind eenmaal is geboren.

Een eigen gezinnetje

De voordelen van een donor voor veel lesbische stellen is dat zij echt een gezinnetje met z’n drieën (en meer als er later nog meer kinderen komen) kunnen zijn, zonder tussenkomst van een extra partij: de vader. Je kunt samen genieten van elk moment van het kind en jullie leven leiden zoals jullie zelf willen. Verhuizen, een naam kiezen, opvoeding. Alleen jij en je lief hoeven het hierover eens te zijn. Als jullie voor deze constructie kiezen, is het wel goed om erover na te denken of jullie je kind de mogelijkheid willen bieden om een vader te kennen (of tenminste te weten wie het is). Maar andere factoren die een rol spelen in deze beslissing zijn bijvoorbeeld hoe snel jullie de kinderwens willen vervullen en hoe (met tussenkomst van een kliniek of liever niet).

Bibi & Lotte, een ontzettend leuk lesbisch stel, zijn in verwachting van een kleine van een bekende donor. Ben je benieuwd hoe dat gaat? Ze houden een ontzettend leuke Instagram bij en je kunt hun vlogs op YouTube bekijken! Om vrolijk van te worden!

To be continued..

Dit is lang niet de enige mogelijkheid om samen een kindje te krijgen als lesbisch stel. In de komende reeks van blogs leg ik de andere vormen ook uit: co-ouderschap, adoptie en pleegouderschap. Wil je als ‘roze ouder’ meer weten of de vormen van ouderschap of hoe donorschap werkt? Dan kunnen we je de website van Meer Dan Gewenst van harte aanbevelen! (ook het handige plaatje is afkomstig van Meer Dan Gewenst).

 

Lees over alle andere opties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *