Berlijn is de ideale stad voor een citytrip: Het is allereerst enorm gay friendly, daarnaast is het heel divers (Parijs, Londen, Oost-Europa, Rotterdam, alles in één) en het is goed bereikbaar. Met een vlucht van een uurtje, of een treinrit van ongeveer 6 uur ben je er al. Zeker voor de liefhebber van kunst en cultuur kan zijn hart ophalen in Berlijn. Daarnaast is het erg populair om zijn uitgaansleven, het gaat daar in het weekend 24 uur lang door.

Baukje en Talitha in berlijn_gay friendly city trip

Ga je voor het eerst naar Berlijn. Lees dan hier een beginnersgids voor Berlijn. Lees alles over de verschillende wijken en tips over alles wat je als toerist gezien MOET hebben!

Algemeen

Berlijn was vroeger, zoals de geschiedenisles je leerde, opgedeeld in Oost en West, gescheiden door de muur. De Berlijners worden er niet graag aan herinnerd, maar nog steeds merk je verschillen tussen het oosten en westen: West is rijk, chique, dure winkels, brede straten (alsof je in Parijs bent). Oost is rauw, artistiek, vol streetart, kleine boetiekjes, bio-tentjes, en rauwe clubs. Beide delen hebben zo’n charme, en je zult ze ongetwijfeld beide gaan ontdekken.

Wijken

Berlijn is daarnaast opgedeeld in wijken. Haast elke wijk heeft een eigen centrum en  ze hebben elk hun eigen charmes. Deze zijn zeker de moeite waard om langs te gaan:

Charlottenburg/Tiergarten zijn in west en erg groots en chique. Hier vind je de grote winkelketens en geeft je een beetje Parijs gevoel.

Berlin mitte_gay friendly city tripMitte: Het ‘centrum’ hier zijn de meeste toeristische trekpleisters en op het Museumsinsel (museum-eiland) staan de grote oude gebouwen zoals de Dom en enkele musea. Geeft je echt het gevoel dat je in een mooie oude gotische stad bent.

Prenzlauer Berg: Voormalig oost, maar nu een gezellige mooie ‘gezinswijk’. Hier zitten de meeste leuke winkeltjes en restaurantjes. Vooral rondom de Mulackstrasse en Brunnenstrasse en rond Kollwitzplatz en de Kulturbrauerij aan de Knaackstrasse.

Friedrichshain en Kreuzberg: Rauwe oost-Berlijnse wijken met veel streetart, biologische eet-tentjes, vintage marktjes. Leuke straten zijn vooral rondom Simon-Dach strasse en Oranienstrasse, voor zowel shops als eten.

Vervoer door Berlijn

Tempelhof berlijn_fietsen_gay friendly citytrip

De metro is heel uitgebreid en brengt je bijna overal (sommige lijnen ook ’s nachts) en je kunt dagkaartjes kopen. Fietsen is ook heel leuk, dan zie je meer! Je kunt bijna op elke hoek van de straat fietsen huren. Ook in Berlijn geldt wel: zet je fiets goed op slot!

Toeristische trekpleisters

Brandenburger Tor (soort Arc de Triomphe) en de aangrenzende Unter Den Linden; een chique brede straat met dure winkels.

Holocaust monument berlijn_gay friendly citytripHolocaust Denkmal: Het monument voor de slachtoffers van de 2e wereldoorlog, bestaande uit 2711 betonblokken. Het is groots en indrukwekkend en een veel gefotografeerde spot. Het zit om de hoek van de Brandenburger Tor.

Museumsinsel: Het stukje in Berlijn dat UNESCO Werelderfgoed is. Hier vind je vijf musea, die je niet persé in hoeft, maar langs al die statige oude gebouwen lopen is zeker de moeite waard.

Nikolaiviertel:  Het oudste, haast Middeleeuwse, wijkje in Mitte. Het lijkt wel een openluchtmuseum. Absoluut leuk om een keertje doorheen te wandelen.

Checkpoint Charlie: Misschien wel toeristische hotspot nummer 1, maarja ook die wil je van je lijstje kunnen strepen.

East Side Gallery: Een lang stuk overgebleven muur dat helemaal beschilderd is met kunst. Je kunt het beste lopen vanaf Ostbahnhof.

Jüdische museum: Het Joods Museum, écht een aanrader. Wellicht is de vaste tentoonstelling over het Jodendom niet de meest interessante. Maar het gebouw is erg indrukwekkend. Voor je bij de vaste tentoonstelling komt is een deel gewijd aan de Holocaust en de architectuur draagt erg bij aan het ‘weke’ gevoel in je buik (met grote donkere leegtes (Voids) in het gebouw, een speciale tuin en schuine gangen.

Gedachtniss kirche_berlijn bezienswaardigheid_gay friendly citytripGedachtniss Kirche – Deze kerk staat vlak bij de Ku’damm. Van buiten lijkt hij niet zo indrukwekkend, maar van binnen kom je er achter dat deze zeshoekige kerk helemaal van knalblauw glas is, en dat geeft een mooi lichtspektakel.

Kaufhaus des Westen (KaDeWe): Het symbool van rijkdom van het Westen. Nu eigenlijk niet meer dan een dure Bijenkorf, maarja.. ook die moet je van je lijstje strepen.

Shoppen: Dat kan ook héél goed in Berlijn. Naast de alternatievere boetiekjes met name in Kreuzberg en Prenzlauerberg (zie wijken) zijn uiteraard alle grote modehuis ook goed vertegenwoordigd in Berlijn. Ze zitten met name op de Friedrichstrasse en de zijstraten hiervan. Ga op de Friedrichstrasse ook vooral even La Fayette in, erg bijzonder van binnen!

Meer Berlijn info

Voor nog meer tips over Berlijn kun je onze selectie bekijken op ons Pinterest bord. Ook kun je veel toffe tips vinden op de Nederlandstalige Berlijn-Blog en veel toffe ‘lokale hotspots’ op de Duitse website Still in Berlin.

Hoe was jouw Berlijn tripje? Heb jij nog leuke tips? Laat het vooral hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *